Privatekonomi – en vanlig orsak till stress

Det har gjorts undersökningar och då har det visat sig att människor känner sig stressade, och den vanligaste orsaken var deras privata ekonomi. Men för att slippa den stressen finns det några knep du kan ta till och rent av lägga undan pengar till något kul istället.

Det gäller att du ser din ekonomi som en trädgård. Tar du inte hand om trädgården blir den vildvuxen och allting slutar växa, förutom ogräset. Så vill du säkerligen inte ha din ekonomi. Ett bra sätt är då att göra en budget och se över dina finanser samtidigt som du tittar över vilka kostnader du har och på så vis hitta utgifter som du kan minska eller rent av bli av med. Här kommer några råd och tips:

  • Kostnaderna för mat kan vara ganska höga. Det kan räcka med att ta med sig en matlåda till jobbet. Gör en matsedel och handla bara den maten som behövs. Laga mat från grunden, vilket gör att du spara mycket pengar, samtidigt som maten blir betydligt godare än färdigrätter.
  • Försäkringarna är något som du bör göra en bedömning av. Gör en sammanställning, se om det är någon du kan vara utan, du kanske kan få bättre villkor hos ett annat försäkringsbolag. Kolla om facket erbjuder försäkringar. Det är en bra vana att ta sig en titt på sina försäkringar minst en gång per år, vilket gör att man kan sänka sina kostnader mycket.
  • Lånekostnader är något som kan ställa till det i din privata ekonomi, speciellt om du har många smålån. Ta då ett större lån och betala av alla smålån, vilket gör att månadskostnaden för lånet kan bli lägre. Jämför olika banker och låneinstitut, för att kunna få de bästa lånevillkoren som möjligt.

Det gäller helt enkelt ta tag i din egen ekonomi för att se till att den blir bättre!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *