Lägga upp en budget

Har du aldrig gjort en budget förr, kan det vara svårt att veta vad du ska tänka på för att budgeten ska bli effektiv. Egentligen är det sunt förnuft som gäller, men det skadar aldrig att få lite tips och råd. Men framförallt kan det kännas skönt att få koll på sin ekonomi.

Bokföring

Ett bra sätt att starta för att få kontroll över sina pengar, är att bokföra sina utgifter och inkomster. Det kanske låter lite föråldrat, men det finns många bra program på nätet och det funkar. Vill du inte använda de verktyg som finns online, funkar papper och penna minst lika bra.

Du skriver hela tiden upp vilka inkomster du får och vart de kommer från, samt vilka utgifter du har och vart pengarna går till. Konstigare än så är det inte. Detta gör att du lättare kan göra en budget.

Strategi för budgeten

Det är aldrig fel att ha en budgetstrategi för de fasta inkomsterna som du har. Därför bör du sätta undan pengar till följande:

  • 60 procent till Reality, alltså till fasta kostnader så som hyra, bil, mat, el, telefon och så vidare.
  • 10 procent till Shit happens, vilket innebär att du sätter undan pengar till oförutsedda utgifter som om bilen skulle gå sönder eller andra reparationer med mera.
  • 20 procent till The Future, som betyder ett långsiktigt sparande, exempelvis pensionssparande eller till husköp.
  • 10 procent till Desire, pengar att sätta undan till resor, kläder, nöjen hobbies, följaktligen allt som du önskar göra.

Göra budget

Du skriver upp för varje månad vilka utgifter och inkomster du har. Detta gör att du får en överblick hur din ekonomi kommer se ut och på så vis gör att du kan känna dig trygg, vilket innebär att du inte behöver bli uppstressad över att du inte har kontroll över din ekonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *